What's Hot: Mary did you know

 

Jetse Bremer 
 Voor mij vormt het kiezen van een favoriete compositie of arrangement een enorm dilemma. Ik moet dan kiezen uit meer dan 1000 opus nummers! Sommige zijn avondvullende voorstellingen, die zelf weer bestaan uit 20 of meer liedjes, maar de meeste zijn arrangementen. Dat is een hele stapel.

 


 

Favoriet of best verkopend?

Het favoriete arrangement is meestal niet het best verkopende arrangement. De laatste is Het komt allemaal wel weer goed . Een heerlijke toegift na een concert. Het is een SATB met piano arrangement, waarbij steeds één koorlid alle mogelijke ellende kan bezingen... dat vervolgens volgens het koor toch heus wel weer goed komt. In het arrangement staat de tekst uit het origineel van Brigitte Kaandorp, maar het koor is vrij om eigen tekst te gebruiken. Dan maakt dat elke groep het heel persoonlijk kan maken.

 

Persoonlijke favoriet

Als ik echter een keuze moet maken voor een favoriet arrangement, dan kies ik er één uit de stapel Kerst-favorieten: de traditional Mary, did you know .

Waarom? Omdat de melodie en tekst zeer expressief zijn en de bewerking ondersteunt deze expressie. Wanneer er weinig emotie in een stuk zit, dan houd ik de begeleiding vaak begeleidend in de zin dat er weinig tekst wordt gebruikt. Maar hoe meer expressie in een stuk, hoe meer tekst ik gebruik, homofoon of polyfoon. Op deze manier krijgt de toehoorder het gevoel dat het hele koor erachter staat. Het is een bewerking die een hele mooie opbouw en afbouw door het hele arrangement heeft, en dat maakt dat het zo goed werkt. 

 

Er zijn wat mij betreft dus twee "hotte" arrangementen, om heel verschillende redenen.

-----

Jetse Bremer is componist en arrangeur van heel veel muziek voor koren en misschien wel de meest gezongen arrangeur van Nederland. 

Zijn schrijven is beïnvloed door zijn ervaringen als trompettist, violist, zanger, zijn 12-jarige verbintenis als tenor in het professionele Nederlands Kamerkoor  en zijn ervaringen als pianist, dirigent in de musicals 'West Side Story' en 'Joe'. Vanaf 1996 heeft hij verscheidene prijswinnende koren geleid, zoals Be Sharp!, Close Up, Divina, The Dutchmen, Fem@il en Binnenste Buiten.

 

Delen: