Modelovereenkomst dirigenten, regisseurs, muzikaal leiders

 

Met ingang van 1 mei 2016 is de VAR (Verklaring Arbeidsrelatie) voor zelfstandig ondernemers verdwenen. Dit heeft gevolgen voor een groep als hun dirigent zelfstandig ondernemer is.


De opvolger van de VAR is een door de Belastingdienst goedgekeurde modelovereenkomst voor ZZP’ers waaruit blijkt dat er van een arbeidsovereenkomst die u tot werkgever maakt geen sprake is. Een dergelijk document is ook opgemaakt voor dirigenten van groepen. De van de belastingadviseur Lamers/Rozendal afkomstige opgestelde modelovereenkomst voor dirigenten van koren en/of orkesten mag vanaf 2016 officieel gebruikt worden als vervanger van de VAR.

 

Deze modelovereenkomst die is goedgekeurd door de Belastingdienst is alleen geldig in ongewijzigde vorm inclusief verwijzingen naar de beoordeling van de Belastingdienst, bron en versie. Dit document dient ongewijzigd (alleen naam, etc.) gevoegd te worden bij de overeenkomst die u al heeft met uw dirigent; deze vervangt de bestaande overeenkomst dus niet.

Als een groep gebruik maakt van de dirigentenovereenkomst (zie downloads hieronder), zult u zien dat de tekst in deze twee documenten wat zal overlappen, omdat beide documenten aansturen op het vermijden van een arbeidsovereenkomst.

Als de dirigent van een groep voorheen een VAR bezat en zelfstandig ondernemer wil blijven, raden wij het koorbestuur aan om beide documenten met hun dirigent te ondertekenen.

Als de dirigent geen zelfstandig ondernemer is en dus niet in het bezit was van een VAR, volstaat de dirigentenovereenkomst en de jaarlijkse aangifte van de betalingen door middel van het IB47-formulier door de groep.

 

Bron: www.kczb.nl


Downloads

Modelovereenkomst voor ZZP'ers ► (geupdatete versie, februari 2017)

Modelovereenkomst voor koordirigenten - KCZB ►

Modelovereenkomst van gastregisseur en gastchoreograaf ►

 

 

Delen: