Verslag workshop koorregie Eva van Rooijen en Marlous Luiten

 

Workshop koorregie 6 februari 2016 ‘humor en zelfspot’ door Eva van Rooijen en Marlous Luiten

 

Humor en zelfspot

Marlous Luiten en Eva van RooijenDe 2e workshop in de serie workshops koorregie wordt gegeven door Eva en Marlous die jaren in de theaters van Nederland hebben gestaan met de muzikale cabaretgroep Femmage.

 

Wat maakt nou dat humor en zelfspot in een show werkt? De antwoorden lopen uiteen van iets onverwachts, overdrijven, herkenning, timing, overtuiging tot tegenstelling, muziek. Iedereen is het erover eens, dat humor en zelfspot niet werkt als iets te persoonlijk is of dat het om leedvermaak gaat.

En waarom is zelfspot nou zo leuk? Herkenbaarheid, taboe doorbreken, jezelf niet te serieus nemen, bevrijdend, kwetsbaar. Bij zelfspot is zelfacceptatie een absolute voorwaarde om het goed te laten overkomen!

 

In de ochtend komt het koor de Gieser Wildevrouwen als oefenkoor op bezoek. De cursisten wordt gevraagd om dit koor aanwijzingen te geven, waardoor het nummer Zwaar leven van Brigitte Kaandorp op een meer humoristische manier kan worden gebracht door de dames. Daarbij wordt als tip meegegeven, dat een bepaalde opbouw in het nummer het beste werkt; geef niet meteen alles weg!

 

Eva en Marlous laten nog een filmpje zien van een fragment van de show van Femmage, waarbij de 4 vrouwen in badpak een schoonzwem-act opvoeren met zang. Er worden enkele oefeningen gedaan om te laten zien dat je een lied door gebruik van verschillende emoties, een totaal andere lading kan geven.

 

In de middag is er een nieuw koor waarop de cursisten mogen oefenen: Nice Work 2.0. Zij zingen 3 nummers, waarna de deelnemers in kleine groepjes met een regie aan de slag gaan, waarbij humor en zelfspot gebruikt wordt. De verschillende ideeën worden aan het koor uitgelegd en uitgevoerd voor alle deelnemers.

 

Na een vragenronde keren de deelnemers weer huiswaarts.

 

Marcelle Immerzeel

 

Delen: