Arrangeercursus BALK voorjaar 2019

In het voorjaar van 2019 organiseert stichting BALK voor de tiende keer de arrangeercursus. Op tien zaterdagen krijg je van Tijs Krammer les in o.a. het bereik van de stemmen, bezettingen, liggingen van akkoorden, vocale stijlen, klanken, vocal percussion, groove en muzieknotatie. Iedere cursist krijgt uitdagingen op zijn/haar eigen niveau en groeit op zijn/haar eigen snelheid.​

 

 

De bijeenkomsten zijn op 10 zaterdagen van 13.00 tot 17.00 uur in Theater aan de Slinger in Houten.

 

Data

Zaterdag 19 januari

Zaterdag 6 januari

Zaterdag 16 februari

Zaterdag 2 maart

Zaterdag 16 maart

Zaterdag 30 maart

Zaterdag 20 april

Zaterdag 4 mei

Zaterdag 11 mei

Zaterdag 25 mei

 

Docent

Docent van de cursus is Tijs Krammer. Tijs is een ervaren koordirigent, arrangeur en docent. Hij heeft gearrangeerd voor professionele vocale groepen zoals Montezuma’s Revenge, Intrmzzo, Frommermann, Wishful Singing en The Gents. Zijn arrangementen worden uitgegeven bij De Haske, Molenaar, ChorusOnline, Zoec Music, Mol13 en Humm A Cappella. In 2014 heeft hij een boek gepubliceerd over het maken van vocale bewerkingen, getiteld ‘Arrangeren voor koor en vocal group’.

 

Op zaterdag 11 mei zal een workshop worden gegeven door Ruben Smits.

 

Voor wie?

De cursus is bedoeld voor gevorderde amateurs, professionals die al een conservatorium-studie hebben gedaan en studenten die bezig zijn met zo’n studie. Van de cursisten wordt het volgende verwacht:

  • goede kennis van muziektheorie;
  • goede kennis van akkoorden en akkoordsymbolen;
  • piano kunnen spelen met twee handen in de G- en F-sleutel;
  • vlot akkoorden kunnen spelen op de piano.

 

Werkwijze

Tijdens de bijeenkomst wisselen we praktische oefeningen af met theoretische onderwerpen. In elke bijeenkomst doe je onder andere een melodisch dictee. In de eerste helft van de cursus maak je als huiswerk een aantal kleinere opdrachten zoals:

  • Arrangeer een refrein van ‘Angels’ van Robbie Williams voor de bezetting SATB, waarbij alle stemmen tegelijkertijd tekst zingen (oftewel, de stemmen zijn homofoon).
  • Arrangeer twee coupletten van ‘Everything’ van Michael Bublé, waarbij er een duidelijke opbouw is van het eerste naar het tweede couplet.

In de tweede helft van de cursus ga je werken aan een volledig arrangement en je krijgt daarin uitgebreid feedback van de docent.

 

Kosten

De kosten van de cursus zijn € 300,00 voor BALK-leden en € 340,00 voor niet-leden. De cursisten ontvangen bij aanvang van de cursus een reader met de literatuur. Deze is bij de deelnameprijs in begrepen. Je kunt ook alleen de workshop van de gastdocent volgen. De kosten zijn dan € 30,00.

 

Locatie

De bijeenkomsten zijn in Theater aan de Slinger, De Slinger 40 in Houten. De locatie ligt op vijf minuten lopen vanaf station Houten. Parkeren bij het theater is gratis (als je het theater benadert vanuit de kant van de oude stad).

Toelating en inschrijving

Voor de cursus hoef je geen toelatingstest te doen. Je moet zelf inschatten of je ver genoeg gevorderd bent om deze cursus te volgen. De docent zal de niveauverschillen tussen de studenten overbruggen, door opdrachten te geven van verschillende moeilijkheidsgraad. Het minimum aantal deelnemers voor de cursus is tien.

 

 

 

Delen: