Verslag Educatiedag regio Oost

 

Net als in 2011 organiseert BALK in 2012 twee educatiedagen, nu voor de regio’s Oost en West. Het doel van deze educatiedagen is aangesloten koren en groepen middels workshops handvatten aan te reiken voor hun muzikale ontwikkeling. De educatiedag voor de regio Oost werd gehouden in het CCOG te Duiven. Er waren workshops Vocal Coaching door Maartje Waanders, Regie door Richard Sprokkereef en Efficiënt Repeteren door Rogier IJmker. Laatstgenoemde leidde aansluitend een optreden van a cappella koor Half Past Nine uit Enschede. Hieronder impressies van deelnemers.

 

"Een superdag die voor herhaling vatbaar is"

Barbara Schippers (popkoor Session)

 

Afgelopen zaterdag zijn wij als bestuur van Popkoor Session uit Gieten naar de BALK­educatiedag geweest. Het was een eindje rijden, want het was in Duiven, vlakbij Arnhem, maar het was zeker de moeite waard.

We hadden ons opgegeven voor alle 3 de workshops; efficiënt repeteren, zang, en regie, en hadden ook huiswerk voor koorregie gekregen. René had de liedjes die we moesten kennen op mp3 gezet, dus onderweg hebben we al flink ingezongen (lees: gebruld). Het was al erg gezellig.

We begonnen met de workshop regie, helaas vielen we hiervoor een beetje buiten de doelgroep, omdat het echt ging om koor regie en voorstellingen, terwijl wij hadden gehoopt op wat meer bewegingsinstructies, maar aan de andere kant was het wel erg interessant en was de 1.5 uur sneller voorbij dan dat we klaar waren.

Toen gelijk door naar de workshop efficiënt dirigeren. We hadden ons opgegeven als zangers. We hebben al een goede dirigent dus daar geen ambities in, er was een mevrouw die als het ware een training kreeg hoe ze met een koor zo snel en efficiënt mogelijk een lied kon instuderen,maar ook het inzingen, stem opwarmen enz. kwamen allemaal aan bod. We hebben nog een leuk inzing liedje geleerd en ook nog enkele variaties op duizenddingendoekje enz. Daarna gingen we like a bridge over troubled water zingen, na een uurtje instuderen zat het er al goed in.

Daarna was het tijd voor een pauze, dus wij het winkelcentrum in op zoek naar een lekker broodje. Die hebben we gevonden naast gratis taart, wijn en leverworst, want er was net een proeverij in dat winkelcentrum, lekker hoor.

 

Half Past Nine - foto: website HPN

Na de lunch hadden we de zangworkshop. Deze was erg leuk maar ook erg leerzaam en misschien dat we deze enthousiaste dame nog wel een keer uitnodigen voor een workshop in Gieten. Om vast een oefening te geven: zing het zinnetje "red leather, yellow leather" maar eens een paar keer achter elkaar. Ook voor Engelse uitspraak had ze goede en makkelijke tips, leg als je moeite hebt met de "th" maar eens je vinger op je onderlip tegen je tanden aan, dan kan hij niet meer mis gaan.

Afsluitend werden we nog toegezongen door a cappella koor Half Past Nine met een erg leuke dirigent Rogier IJmker die naast dirigent ook gelijk een menselijk drumstel was :oh my: erg grappig. Daarna nog een ijsje halen... en op de terugweg de cd met alle koorliedjes erin en meebrullen maar, tegen 18.30 uur waren we moe maar voldaan weer thuis.

Kortom een superdag zeker voor herhaling vatbaar :)

 

"Waarom was het niet veel drukker?"

Yvonne Veldhuizen en Rita van der Klauw (The Swinging Stones)

 

Op 23 juni ging een kleine groep (Rita , Annelore, Preeti, Nanneke , Wilma en Yvonne) naar de inspiratiedag van Balk in Duiven. We hebben op meerdere leuke onderdelen op deze dag mogen meedoen en achteraf gingen we lekker Tapas eten in Zwolle..een topdag!.

 

We zijn begonnen bij Richard Sprokkereef die ons e.e.a. ander heeft verteld over een regie maken, zowel voor een show als voor een song, en hij heeft daar dan ook enkele inlevingsoefeningen bij gedaan (a.d.h.v. “ ik moet je iets vertellen....” ).

Wat wij vooral handig vonden was het plaatsen van cijfers op de toneelrand, zodat iedereen aan de hand daarvan een positie kan worden aangeduid. Dat geeft veel duidelijkheid. Wat bleef hangen was dat de plek waar een koorlid moet staan op een zeker moment met cijfers op de vloer is te plaatsen..dat voorkomt onzekerheid bij een optreden. Zo kom je ook al op toneel in de emotie van de eerste song, of de boodschap die je wilt uitstralen. Een optreden begint bij de eerste stap op een podium! Belangrijk ook om pas met regie bezig te gaan als de song uit het hoofd gezongen kan worden met de juiste noten.

Fouten en pijnpunten kunnen gedurende het oefenen genoteerd worden en daar kan dan apart aandacht aan worden gegeven op een evaluatiemoment. Daarbij dan ook naam en toenaam te noemen zodat er geen twijfel hoeft te zijn wie wat moet aanpassen. Kortom een inspirerende workshop die veel langer had mogen duren …Vervolgens gingen we naar de Workshop Vocal Coaching van Maartje Waanders, ook weer een workshop die veel te kort duurde. Ze vertelde van alles over opwarmen, kleuringen maken, uitspraak, en ritmiek, en liet dit goed horen en ervaren! Belangrijk om allemaal dezelfde timing en stemkleur te hebben zodat je als koor klinkt als een solozanger. Bekende dingen (bijv. woorden aan elkaar zingen, eerst tekst lezen in het goede ritme, en na het oefenen van de noten niet te strak aan de precieze partituur houden) maar ook zaken ter opfrissing of compleet nieuw. Wat voor ons nieuw was was het hoger of lager plaatsen van je strottenhoofd, en ook toch bewust je stem kunnen laten kleuren door middel van stand van tong, het zachte gehemelte en gebruik van meer of minder twang (=scherpte in je stem brengen door veranderingen in je keel te bewerkstelligen). We hebben in groepjes van zes geoefend met kleuren en wisten een prachtige boventoon te realiseren.

 

 

De ritmiek hebben we geoefend aan de hand van een muziekstukje. De uitspraakoefeningen om de lastige Engelse of Amerikaanse klanken te oefenen waren echte “bekkenbrekers”. Na de gezellige lunch gingen we naar Rogier IJmker die een workshop “efficiënt repeteren” had en tips ging geven voor koorleden die moesten invallen bij afwezigheid van de dirigent. Wij mochten dan als koor meedoen waarbij iemand dan het instuderen van “Nightingale” op zich nam. Vanaf de zijlijn was er erg veel waardering voor haar durf en heel verrassend om te merken hoe ze o.a. leerde om het koor lekker bezig te houden terwijl een partij een lastig loopje moest oefenen. Ze liet alle partijen gewoon meezingen met bijvoorbeeld de lastige baspartij of de lastige altpartij. Je krijgt waardering voor die partij en moet dan ook geconcentreerd luisteren en hebt geen tijd om af te dwalen of te kletsen... een goed idee voor ons eigen koor lijkt me! Tot slot gaf Rogier met een eigen koor nog een aantal songs ten gehore waarbij voor al discipline en groot enthousiasme goed te merken waren.

Kortom een geweldige dag waarbij je je afvraagt waarom het niet VEEEEEEL drukker was. Een aanrader dus!

 

 

Delen: